
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Öğretmen yetiştirme alanın en önemli kavramlarından birisi şüphesiz öğretmen bilgisi ve bu bilgiyi oluşturan bileşenlerin neler olduğunun belirlenmesidir. Zira bu bilginin anlaşılması ya da anlaşılmaya çalışılması özellikle eğitim fakültelerinde öğretmen adaylarına verilecek formasyonun niteliğinin nasıl olması gerektiği konusunda önemli ipuçları vermektedir. Öğretmen adaylarının eğitim fakültelerinde alan bilgisi, pedagoji bilgisi ve alana yönelik pedagoji bilgisiyle iyi donanmış olarak yetiştirilmeleri oldukça önemlidir. Ölçme-değerlendirme bilgisi de bu bilgilerden hatta belki de en önemlilerinden biridir.
Öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirmede kullanılan yöntemlerin amaç ve stratejilerini bilmesi ve bunları oluşturup uygulama becerisine sahip olması fakültede kazandırılması gereken önemli bir beceridir. Ülkemizde son yıllarda uygulanmaya başlanan gerek ilkokul gerekse ortaokul ve lise programlarında öğretmenlerden ders anlatımlarında yapılandırmacı yaklaşımı benimsemelerini ve geleneksel ölçme ve değerlendirme yaklaşımına dayalı yöntemlerin yanında süreci de dikkate alan alternatif ya da başka bir tanımlamayla tamamlayıcı yöntemleri de kullanmalarını istemektedir. Elinizdeki bu kitap söz konusu bu becerilerin kazandırılabilmesi amacına hizmet etmek düşüncesiyle ortaya çıkmış bir üründür.
SINIF YÖNETİMİ

Eğitim sözcüğünün farklı tanımlarının ortak yanı, onun, davranış değiştirme, davranış oluşturma amaçlı etkinlikler bütünü olmasıdır. öğretim, öğrenme, davranışın sağlanması amacıyla yapılan ön çabalardır, insanların öğrenim düzeylerinin göstergesi diplomalan, eğitim düzeylerininki ise davranışlarıdır. Terli iken soğuk su içmemek, yemekten sonra dişleri fırçalamak, ulaşım akımını engellememek için yolun sağından yürümek gerektiğini bilen ama bu davranışları uygun koşullarda yapmayan insan, öğrenmiş ama eğitilmemiştir. Öğrenimin yalnızca cahilliği giderdiğini belirten halk deyişimiz de bu yargının farklı bir anlatımıdır.
Toplumsal yaşamımıza bu açıdan baktığımızda, öğrenim düzeyi yüksek olan çok sayıda insanın azımsanmayacak sayıdaki davranışının, bilmesi gereken yasal düşünsel kurallara, çoğu kez bilinçsiz olarak uymadığını görürüz. Bu davranışların süreklilik kazanması durumunda o kişiler için, öğretilmiş ama eğitilmemiş denebilir. Eğitimin önkoşulu olan öğretim - Çünkü, rastlantılar dışında, bilmediğimiz bir şeyi yapamayız- ne yazık ki eğitimin garantisi olamamaktadır. Bu durumda, öğrenme için kullanılan kaynaklan insanları hedefe yeterince götüremediği söylenebilir.
Kültürümüz, bildiği gibi davranmayanı elbette uygun koşullarda-sırtında kitap yükü taşıyan uzun kulaklı yük hayvanına benzetmektedir: İkisi de taşıdığı bilgiye göre davranmıyor. Bu tür insan, yalnızca geleceğin bilgiye dayalı hizmet düzenekti yapısına değil, bugünün toplumuna bile uygun değildir. Bilgiyi taşıyan ama kullanamayan değil, nasıl öğreneceğini bilen, gerçek bilgilere ulaşabilen, bildiği gibi davranan, düşünerek yeni bilgiler üretebilen, sorun çözen insanlara gereksinim vardır.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI

Günümüzün gereksinimlerini karşılamak ve yarının dünyasına daha iyi hazırlayabilmek için öğrencilerimizi; nasıl öğrenecekleri, nasıl düşünecekleri ve bunlar için gerekli teknolojiyi nasıl kullanacakları konusunda bilinçli yetiştirmek gerekmektedir . Öğretimin gerçekleştirilmesi sırasında kullanılan teknolojiler ve materyaller öğrenmenin tam olarak gerçekleştirilmesinde yardımcı araç olurken, her geçen gün teknolojide meydana gelen yeni gelişmeleri izleyebilmek ve bunları günlük yaşamın gereği içerisinde doğru şekilde kullanabilmek kazanılması gereken bir beceridir. Bu beceriye öncelikle eğitimciler sahip olmalı; ardından öğrencilere kazandırabilmelidirler.
Sınıf ortamında etkili öğrenmenin gerçekleşmesi; öğrenci- öğretmen, öğrenci-öğrenci, öğrenci-içerik ve öğrenci-ortam etkileşimlerinden en az birinin yüksek bir düzeyde olabilmesiyle sağlanabilmektedir: Bu etkileşim türlerinin yüksek düzeyde olmasını sağlamak için öğretim teknolojilerinden ve öğretim materyallerinden yararlanılabilir. Daha iyi öğrenme, farklı algılama şekillerine sahip öğrencilerin bireysel öğrenme gereksinimleri doğrultusunda hazırlanmış teknolojiler ve materyallerle sağlanabilir.
Bu bölümde öğretim teknolojileri ve materyal geliştirmeye yönelik temel kavramlara yer verildikten sonra öğretimde teknoloji ve materyallerin temel işlevleri açıklanmaktadır.
EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ

PEDAGOJİK FORMASYON SERTİFİKA PROGRAMI

En geniş anlamı ile eğitim toplumdaki kültürleme sürecinin bir parçasıdır. İnsanın kişilik yapısı, içinde doğduğu ve yetiştiği kül-tür tarafından belirlenir. Her toplum kendi kültürünün özelliklerini yeni kuşaklara aktarır. İnsanın çocuk, genç ve yetişkin olarak kendi toplumuyla bütünleşmesi, toplum içinde, etkinlik kazanması ve yetişmesi sırasında karşılaştığı bilinçli ve bilinç dışı öğrenmeler kültürel özelliklerin yeni kuşaklara aktarılmasıyla gerçekleşir. Kültürel özelliklerin yeni kuşaklara aktarılması kültürleme olarak da adlandırılabilir. Kültürleme, ailede, sokakta ve hemen her yerde bilinçli ya da bilinçdışı, yaygın, kendiliğinden oluşan ve bireysel olan öğrenmeleri de kapsar. Kültürlemenin amaçlı olarak yapılan kısmı eğitimdir.
Eğitim kavramının kapsamının ve niteliğinin daha kolay anlaşılmasını sağlayabilecek temel kavramlar vardır. Bu kavramlar-dan başlıcaları; kültür, insan, yaşantı, süreç, davranış, formal olma-yan eğitim, formal eğitim, örgün eğitim, yaygın eğitim, halk eğitimi ve hizmet içi eğitimdir.Bu bölümde; eğitim kavramından daha kapsamlı bir kavram olan kültür kavramını biraz ayrıntılı inceledikten sonra sırasıyla, eğitim,insan, yaşantı, süreç, davranış, informal eğitim, formal eğitim, ör-gün eğitim, yaygın eğitim, halk eğitimi, hizmet içi eğitim, eğitim programı ve program geliştirme kavramlarını açıklayacağız.
EĞİTİM PSİKOLOJİSİ

Öğretmen, psikolog ve psikolojik danışmanların mesleklerinde kullanacakları temel eğitim psikolojisi bilgilerini detaylı bir şekilde ortaya koyan bir üründür. Hem kuramsal hem de uygulamaya yönelik kapsamlı bilgilerin yer aldığı bu kitap, öğretmenler, uzmanlar ve psikolojik danışmanlar tarafından etkili bir şekilde sınıflarında veya çalışma alanlarında kullanabilecekleri nitelikte hazırlanmıştır. Kitabın içeriği oluşturulurken tüm bölümlerde "Eğitim Psikolojisi" konularını kapsaması ve bu konulara uygun içerik oluşturulması dışında bir kaygı yaşanmamıştır. Gelecek nesillere sağlıklı bireyler yetiştirmede nitelikli eğitim personelinin anahtar bir rol oynadığının farkında olarak, kitabımızın bu alanda eğitim alan öğrencilerimize, çocuklara ve ana babaların bilinçlenmesine katkı getirmesini diliyoruz.
Eğitim ve öğretim açısından öğrenci özelliklerini ve temel olarak öğrenmeyi inceleyen eğitim psikolojisi öğretmenin sınıf içi davranışlarında ve iletişiminde temel kaynak olmaktadır. Eğitim ortamı temelinde öğrenme gerçeği, öğrenci ve öğrencinin sahip olduğu özelliklerin bu öğrenmeyi nasıl etkilediği ve etkilendiğini araştıran bu kitap, öğrenme süreci, öğrencinin bireysel özellikleri, öğrencinin gelişimsel özellikleri, öğrenmeyi etkileyen faktörler, sınıf yönetimi ve sınıf içi ilişkiler ve öğrenmenin değerlendirilmesi gibi temel konuları detaylı olarak inceleyerek, öğretmen adayına yardımcı olmayı hedeflemektedir.
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

Öğretim İlke ve Yöntemleri dersi, alan öğretimi derslerine de temel oluşturduğundan Eğitim Fakültesi bölüm programlarında yer alan derslerin içinde özel bir öneme sahiptir. Bu temel konumundan dolayı bu dersi alan öğretmen adaylarının kavramları bütüncül bir çerçevede oluşturarak doğru bir bakış açısına sahip olmalarını sağlamak kuşkusuz çok önemlidir. Öte yandan hali hazırda öğretmenlerin de özellikle öğrenci merkezli yöntemler ve uygulamasına yönelik algılarında da eksiklikler, soru işaretleri görülmektedir. Yazılan bu kitap ile hem öğretmen adaylarına hem de öğretmenlerin algılarına yönelik olumlu, soru işaretlerini giderecek katkılar sağlanacağını umuyoruz.
Yöntem, hedefe ulaşmak için önceden belirlenmiş ya da izlenecek en kısa yoldur. Bir sorunu çözmek, bir deneyi sonuçlandırmak, bir konuyu öğrenmek ya da öğretmek gibi amaçlara ulaşmak için bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur. Öğrenme ünitesinin hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla teknikleri, içeriği, araç-gereç ve kaynakları ilişkili bir biçimde hizmete sunan bir öğretme yoludur.